Det var Ronja Oja som avslöjade att finska förbundet kräver medalj av sina idrottare – annars måste de betala ”självrisk”. Debatten inom paraidrotten har blossat upp rejält och nu och det svenska förbundet ställer sig kritisk till systemet.

Tidigare har vi skrivit om den svenska parasporten och idag kan vi avslöja att paraidrotten blossat upp av en debatt som började på Twitter. Det pågår som vi alla vet EM i paraidrott och Ronja Oja har tagit hem medalj. På Twitter skrev hon: ”Jag var inte nöjd med mitt resultat i längdtävlingen, men medaljen smakar gott. Nu kan jag slappna av då jag slipper betala självrisken”. Inlägget blev omedelbart viralt och nu ifrågasätts det finska systemet, som kräver att en paraidrottare som inte tagit medalj får betala en självrisk på 900 euro.

Skapar press på idrottarna

Det största argumentet mot ett sådant system läggs fram att det skapas enorm press på idrottarna. Förbundet för para-landslaget i Sverige är mycket kritiska och ställer sig mycket förvånande till det som avslöjats. Man har haft relativt bra samarbete mellan de nordiska länderna och har inte vetat om detta system. Man betonar att Sverige inte har ett liknande system. Däremot har Sverige fått kritik för att inte satsa tillräckligt på sina paraidrottare.

Blir man antagen till det svenska para-landslaget står förbundet för kostnaderna. Man ställer krav på medaljmål, men det finns inga konsekvenser för den som inte tar medalj sedan.

I ett större perspektiv stället det här tydliga signaler från samhället. Sporten är idag generellt mycket könsdelad och männen tjänar klart mycket mer än kvinnliga idrottare. Men där man inom den sektorn kan få betalt genom sponsorer är det inte lika vanligt inom parasporten. Det gör att en självrisk på 10 000 kronor inte vara är absurd – den är också orimlig utifrån paraidrottarnas ekonomi. Många har helt enkelt inte sådana pengar och kan tvingas ge upp sin dröm för att de helt enkelt inte har råd att misslyckas.

Sverige får en del medaljer

Nu blir förstås våra läsare nyfikna om hur det har gått för de svenska medaljerna i para-EM, och vi kan vittna om ett metaljregn!

• Lina Watz, silver i simning
  • Mikael Frediksson, silver i 150 meter medley
  • Mikael Fredriksson, silver i bröstsim
  • Maja Reichard, 2 brons i 100 meter bröstsim, 50 m fritt.