Siffrorna kommer som en chock för många. En enkätundersökning som syftade till att kartlägga sexuella trakasserier inom parasporten har kommit med upprörande siffror. 17,5 kvinnor uppger att de blivit sexuellt trakasserade när de utövat sin sport. I ljuset av #metoo-rörelsen är det många chockerande siffror som presenterats; och att det skulle se annorlunda ut inom parasporten kanske är naivt. Som tur är finns det en hel del saker som görs.

På många sätt är Sverige ett framgångsland när det kommer till parasporten. Runt om i kommunerna satsas det med pengar på sport för olika funktionsvariationer, och en av nordens största leverantörer inom friidrott, lappländska Nordicsport.se, är även den officiella leverantören för World Para Athletics Champinchips i London 2017. Vi har alltså mycket att stoltsera med, och vi arbetar ständigt för en inkludering.

Mycket kvar att göra

Att det nu lyfts fram problem kopplade till kvinnors trygghet inom parasporten är förstås ett bakslag. Men det går att se det från den ljusa sidan; hade det inte kommit fram hade det kunnat bli värre. Och varför skulle det se annorlunda ut för parasporten? Det är såhär man kommer till bukt med problemet. Parasportförbundets Johan Strid kommenterar enkäten:

”Enligt Strid är Parasportförbundet det första idrottsförbundet som frågat sina aktiva dessa frågor. Samtidigt menar han att dessa resultat visar att åtgärder nu måste vidtas.

– Det första steget i allt sånt här arbete är att inse att man har problem. Vi vill inte gömma det här problemet: det här är skit och det här vi vill göra något åt. Vi har ett åtgärdsprogram som börjar i nästa vecka, säger Strid till Radiosporten.”

Läs hela artikeln på aftonbladet.se.

Det satsas pengar i parasporten. I Sköve Nyheter kan vi läsa om att länsförsäkringar ger 25 000 kronor till Skövde Handikappsförening i julklapp. Samma förening får förresten stipendium. En hel rad av goda nyheter för parasporten går att läsa om, och vi ska inte låta mörkret ta över. Parasportens hela anda ligger i att vara inkluderande och skapa trygga miljöer för utövarna.